czwartek, 19 stycznia 2017

Kasza bulgur z mięsem i sosem pomidorowym

Kasza bulgur pomimo ( jak dla mnie)  nijakiego smaku plusuje niską  kalorycznoacią.
Sam smak dodadzą  jej dodatki,  a jako "wypełniacz"  obiadowy aprawdza się  świetnie :)

Skladniki:
400g mięsa  mielonego z indyka
Puszka pomidorów,  lub 4 świeże
Puszka czerwonej fasoli,  zamiast niej może  byc 1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 średnia  marchewka
2 zabki czosnku,  lub granulowany
1 łyżka  koncentratu pomidorowego
1 łyżka  jogurtu greckiego (opcjonalnie)
Bazylia suszona ( spora ilość)
Papryka słodka  suszona
Pieprz cayenne (dla tych co lubią  ostre potrawy)
Sól

Kasza bulgur.  Można  ją  zastąpić  kaszą  jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem!  Chyba,  że  podajemy obiad  mężowi :)

Mięso  wrzucamy do garnka,  cebulę  siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem.
Dorzucamy do mięsa i  zaczynamy dusić.
Marchewkę  scieramy na tarce o grubych oczkach,  jeśli  dodajemy paprykę  to ją  także  kroimi drobno i wrzucamy do reszty. Z fasolą chwile czekamy:)

Doprawiamy bazylią,  pieprzem,  solą.  Dodajemy koncentrat i jogurt.  Dalej gotujemy.

I tyle!  Danie jest  pyszne, banalnie proste, bardzo syte i niskokaloryczne,  co dla mnie jest najwazniejsze! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz