czwartek, 6 kwietnia 2017

Udka duszone z warzywami

Dziś mięso!
Kurczak jak kurczak, ale w moim jadłospisie w sumie rzadko pojawia się coś więcej niż piersi. Tak więc dziś duszę ćwiartki kurczakowe!
W tym samym sosie może dusić się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia.

Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :))

Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki)
2 marchewki
1 średnia pietruszka
Mały kawałek selera
Por (nie sprawdziłam ile sama dałam)
Pół cebuli
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk
Łyżeczka oliwy z oliwek
Łyżka jogurtu greckiego


Z mięsa pozbywamy się skóry (u mnie jedna została ze skórą- bo to dla męża, ta też była bardziej podsmażona) doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnie z oliwą. Smażymy dosłownie chwilkę.
Warzywa kroimy, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny.
Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy.  Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się sos:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz