piątek, 28 lipca 2017

Ciasto jaglane z czerwoną porzeczką

Cosik na słodko! Warto spróbować bo jest na prawdę szybkie i pyszne:)

SKŁADNIKI :
300g kaszy jaglanej (suchej)
160 ml mleka
30 ml oleju
2 jajka
Cukier wanilinowy (20 g)
1 łyżeczka sody
"dwie garści porzeczki" bo nie mam pojęcia ile jej miałam :D

Kaszę wypłukać i gotować w 500ml osolonej wody, gotować do czasu-aż kasza wciągnie całą wodę. Radze jej pilnować i nie spalić dna jak ja:D

W misce połączyć mleko z olejem, jajkami i cukrem wanilinowym. Dodac wystudzoną kaszę, cukier i sodę. Wszystko zblendować na dość gładką masę (mówię "dość gładką" bo mi nigdy idealnie gładka nie wychodzi:))

Masę przekładamy do wyłożonej papierem kwadratowej formy, posypujemy wierzch owocami.

Pieczemy w temp. 180 C przez godzinę. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem:)

2 komentarze: