czwartek, 12 stycznia 2017

Pieczona pierś z warzywami i ryżem

No to jest jeden z moich faworytów!
Wcześniej  pisałam, że  wykluczyłam ryż- i tak jest.  Jednak nie gotuje tylko dla siebie:)  Ryż  jest na spodzie naczynia,  wiec mogę go o minąć - lub zebrać  "ociupinkę"  :D

Ostatnio zrobiłam  zdjęcie  tej pysznosci z pieca,  wiec zaraz Wam pokażę :)


Składniki :
1 łyżka  papryki slodkiej
2 łyżeczki  kminu rzymskiego ( nie mylic z kminkami,  ani kuminami)
2 łyżeczki  czosnku granulowanego
1,5 łyżeczki  soli
1 lyzeczka chilli cayen ( ja nie dodaje,  bo wcina to też  moj niespełna  dwuletni syn:))
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka ( albo dwie czerwone jak wolicie:)).
Pół  cukinii
2 łyżeczki  oliwy z oliwek
200 gram suchego ryżu
1 podwojna pierś  z kurczaka
3 szklanki bulionu


Na poczatku w małej  miseczce mieszam wszystkie przyprawy.
Do innej miski wrzucam pokrojana w paski paprykę,  cebulę  w piórka,  Cukinię w plastry, pierś  także  w paseczki grubosci ok.  3cm
Dodajemy oliwe z oliwek i przyprawy-dokladnie mieszamy.  Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż,  zalewamy bulionem,  warzywa z piersią  rozkładamy po calosci przykrywamy folią  aluminiową,  lub pokrywką  od naczynia żaroodpornego :) wkładamy  do piekarnika nagrzanego do 190 C na około  godzinę.  Jeśli  ryż  wyda się  Wam zbyt twardy to podpieczcie całość  jeszcze kilka minut:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz