środa, 26 kwietnia 2017

Schab duszony z papryką

Dziś schabik, bo moj pierzasty przyjaciel (czyt. Kurczak się przejadł:P)

Standardowo ilość dwudniowa:)


Skladniki :
Około pół kg. Plastrów schaba
1 duża papryka (drobno pokrojona)
1 duża cebula (drobno posiekana)
1 średnia marchewka ( posiekana w półkrążki)

Marynata:
3 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oliwy  z oliwek
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki slodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
Sól

Wszystkie składniki marynaty łączymy, przekładamy do niej mięso i dokładnie nacieramy. Odstawiamy do lodówki na min. Pół h.

Po tym czasie schaby podsmażamy, przekładamy do garnka, wrzucamy warzywa. Do naczynia w ktorym marynowalo się mięso wlewamy wodę (żeby zebrać pozostałość marynaty) następnie zalewamy schaby z warzywami-tak by wszystko było przykryte. Dusimy do miękkości (u mnie trwało to 1h 20min)

Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, sos blendujemy-jednak nie na zupelnie gładki sos. Doprawiamy, jeśli to konieczne:)


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis, dzisiaj wypróbuję. Trzymaj za mnie kciuki, mam nadzieję, że wyjdzie mi równie pyszny jak Tobie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń