SKŁADNIKI do marynowania
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża łyżka papryki słodkiej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki KMINU RZYMSKIEGO (nie mylić z kminkami, kminami i innymi, dodaje zdjęcie poglądowe :P:)
2 torebki suchego ryżu
1 duża cebula
1 duża papryka
1 duża marchewka
0,5 puszki kukurydzy
3 szklanki podgrzanego bulionu (u mnie z kostki)
Pierś kroimy w dużą kotkę i dokładnie obsypujemy wszystkimi przyprawami, oliwą. Marynujemy minimum 1,5h
Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, zalewamy podgrzanym bulionem. Rozsypujemy marchewkę i paprykę.
Następnie ukladamy mięso, posypujemy cebulą i kukurydzą.
Całość przykrywamy folią aluminiową, lub przykrywką od naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez godzinę :)
pysznie i soczyście :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń