piątek, 13 stycznia 2017

Mintaj w sosie pomidorowym

Pyszna,  lekka rybka w sam raz dla nas!

Skladniki:
Mintaj -  u mnie filety bez skóry,  400g
Przyprawy: sól,  pieprz,  czosnek granulowany


SOS:
Pomidory w puszce
3 łyżki  jogurtu greckiego/naturalnego
Duża  cebula
Średnia  marchewka
Sól, pieprz,  oregano, bazylia, lubczyk,  pół  łyżeczki  cukru

Rybę  myjemy i osuszamy,  obsypujemy solą,  pieprzem i czosnkiem,  odstawiamy na pół h.
Pomidory przelewam  do rondelka,  dodajemy jogurt i przyprawy.


Całość  blendujemy, marchewkę  kroimy w dość cienkie plasterki, cebulę też  dość  cienko:) 
Dodajemy do sosu i zagotowujemy. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 C 
Rybę  rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Większe  filety proponuję  przeciąć  na pól. 

Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy 30min, w połowie  czasu przykrywamy folią  aluminiową.  Podajemy z kaszą,  u mnie kuskus:) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz