poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Po kulinarnych grzeszkach weekendu,  dziś  coś lekkiego,  zdrowego i pysznego:)

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Składniki :
1 szklanka czerwonej skoczewicy
Pół szklanki płatków  owsianych ( u mnie oczywiście  górskie)
Spora garść natki pietruszki
1 jajko
2 zabki czosnku,  lub granulowany
Łyżeczka  masła
Sól,  pieprz

Soczewicę dobrze płuczemy,  gotujemy ją  w dwóch  szklankach osolonej wody,  lub w bulionie.  Gotujemy 15-20 min do czasu,  aż  soczewica wciagnie większość  wody-lub całość :)  ja dla pewności  jeszcze wykladam ją  na sitko i dobrze odsączam. Blendujemy,  ale nie na całkowicie  jednolitą  masę,  doslownie cztery ruchy  blendera:)
Płatki  owsiane mielimy,   są  one w zastepstwie bułki  tartej:) Wsypujemy je do soczewicy,  odstawiamy do wystygnięcia.

Do wystudzonej masy dodajemy jajko,  masło,  pietruszkę, przecisnięty czosnek/ lub wsypujemy granulowany, sól,  pieprz.  Dokładnie  mieszamy i odstawiamy na jakieś  pół  godziny.

 Z masy formujemy kotleciki.

 Można  je oczywiście  usmażyć- ale po co? :)
Z piekarnika wyjdą zdecydowanie zdrowsze:)
Pieczemy je w 180 C przez 20 min.
Podajemy z ulubioną  kaszą.
Ja dziś  zamiast kaszy zjem spoooorą porcję  surówki  z kiszonej kapusty:))
 W tych kotlecikach najlepsze jest to,   że  trzy sztuki na pewno nie pójdą  nam w boczki:)




1 komentarz:

  1. Juz nie mogę doczekać sie co będzie jutro na obiadek😊

    OdpowiedzUsuń