czwartek, 11 maja 2017

Pulpety z indyka z cukinią i marchewką w sosie pomidorowym

Już wspominałam, że mój pierworodny to absolutny fan nr. 1 "kotlecików"
Tak więc znów ONE, tylko w innej odsłonie :)

SKŁADNIKI do mięsa
500g mięsa mielonego z indyka 
1 średnia cukinia (starta na tarce o grubych oczkach) 
1 średnia marchewka (także starta)
1/2 cebuli (bardzo drobno posiekane) 
1 jajko
1/2 szklanki płatków owsianych (rozdrobnionych w blenderze) 
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki otrebów, np. Żytnich
2 łyżeczki czosnku granulowanego, przyprawa do mięsa mielonego ( no z tym akurat poszłam na łatwiznę :P) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

SOS 
1 łyżeczka oliwy z oliwek 
Kostka rosołowa
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (albo więcej, jak kto woli:)) 
2 łyżki jogurtu greckiego 
Majeranek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz 


Składniki na mięso łączymy i dobrze wyrabiamy, dobrze jest je odstawic na jakieś pół godziny, żeby wszystko co sypkie wciągnęło nadmiar wilgoci.

Na głębokiej patelni-lub w garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Zalewamy wodą,  wrzucamy kostkę i zagotowujemy. 
Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy do "tego czegoś co ciężko nazwać wywarem" :D
Pulpety dusimy pod przykryciem około 20 min, następnie wyciągamy je. Do sosu wkładamy koncentrat, jogurt, majeranek i paprykę w proszku-calość gotujemy koło 5min,po tym czasie sos blendujemy,zgęstnieje dzięki zblendowanej cebuli:) 
Pulpety wrzucamy do sosu:) 

U mnie podane z "trendy lunch" z lidla, bardzo fajna sprawa:D

1 komentarz: