piątek, 28 lipca 2017

Makaron z sosem pieczarkowo-brokulowym

Ostatnio był podobny przepis, z tym że tu w zamian piersi z kurczaka występują pieczarki. Taki ot a'la ukłon w stronę bezmięsnego piątku :D

SKŁADNIKI
Ok. 10 szt. Pieczarek
Pół brokuła (lub jeden mały) (podzielony na różyczki)
1 cebula (drobno posiekana)
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka serka naturalnego (taki kanapkowy)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz, garstka świeżej natki pietruszki, (maggi, kucharek czy inny przyprawnik też się przyda)


Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki i całości chwile podsmażamy.
W międzyczasie gotujemy brokuła w osolonej wodzie.

Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem. 

Jogurt, serek i przyprawy łączymy razem, dolewamy odrobinę gorącej wody, dokładnie mieszamy i przelewamy do pieczarek. Dodajemy brokuly, wsypujemy pietruszkę. 
Dusimy kilka minut. 

U mnie z makaronem ryżowym:) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz