piątek, 25 sierpnia 2017

Zupa pieczarkowa

Lekka, pożywna i baaaardzo smaczna!

SKŁADNIKI:
300g pieczarek
2 marchewki
1 duża, lub dwie małe pietruszki
1 mały seler
Biała część pora
1 średnia cebula
Kilka ziemniaków
2 łyżki posiekane koperku
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 szklanka mleka
2 łyżki jogurtu greckiego
3 listki lazurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, (Maggi, wegeta, czy co tam chcecie)

Marchewkę, pietruszkę, seler, por drobno kroimy. Do garnka wlewamy około 2l wody, wrzucamy kostkę, liście lazurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa.

Na patelni rozgrzewa oliwę i masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki (pokrojone, ale na grubsze plastry) całość podsmażamy na dużym ogniu.

Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodajemy zawartość patelni oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Mleko łączymy z jogurtem i wlewamy do garnka, dodajemy koperek i chwile gotujemy. Doprawiamy wg. Uznania:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz