poniedziałek, 23 października 2017

Gulasz z indyka

Kolejne mięsno/warzywne cudo! Soczyste, miękkie mięsko, warzywa - czego chcieć więcej? :)

SKŁADNIKI (do mięsa) 
400g mięsa z uda indyka 
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka słodkiej papryki 
1 łyżka czosnku granulowanego 
1 łyżeczka oliwy 
Szczypta soli i pieprzu 

SKŁADNIKI dalej
2 marchewki 
1 pietruszka
1 papryka czerwona 
1 duża cebula 
1 kostka rosołowa
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego 
1 łyżka natki pietruszki 
1 łyżka jogurtu greckiego 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Mięso kroimy w niedużą kostkę, marynujemy w przyprawach i odstawiamy na pół h.

Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy kostkę, liście i ziele - gotujemy. W tym czasie kroimy warzywa w kosteczkę. Do wywaru wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i paprykę. 

Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni, przekładamy do garnka, nastepnie na tej samej patelni chwilę podsmażamy cebulę.

Wszystko dusimy około 20min. Po tym czasie łyżką wazową odlewamy do innego garnka jak najwiecej wywaru, dodajemy do niego jogurt grecki i koncentrat, gotujemy. To wszystko po to, by zagęścić sos nie używając mąki. Jeśli jogurt się zważy będzie można go zblendować:) Kiedy ilość sosu w drugim garnku znacznie się zmniejszy-znowu wlewamy go do reszty. Na końcu dodajemy natkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz