środa, 4 października 2017

Pulpety pieczone w sosie pomidorowym

Troszkę inaczej, jednak super smacznie! Przyjemność z jedzenia gwarantowana :)

Bez dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:)

SKŁADNIKI
400g mięsa mielonego z kurczaka
0,5 małej cukinii (starta)
1 marchewka (starta)
1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta)
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przyprawa do mielonego
Pieprz
1 łyżeczka posiekanej natki

Sos:
Puszka pomidorów
1 cebula
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka natki pietruszki
Sól, pieprz, szczypta cukru

Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów

Składniki do mięsa dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół h.

Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy je w bułce tartej. Zalewamy gorącym sosem.




Pieczemy 45min w 180C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz