czwartek, 30 listopada 2017

Pierś pieczona z ryżem i warzywami

Już kiedyś wspominałam o tym przepisie, jednak tamten przepis był baardzo chaotyczny:)

SKŁADNIKI do marynowania
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża łyżka papryki słodkiej
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki KMINU RZYMSKIEGO (nie mylić  z kminkami, kminami i innymi, dodaje zdjęcie poglądowe :P:)

2 torebki suchego ryżu
1 duża cebula 
1 duża papryka 
1 duża marchewka
0,5 puszki kukurydzy
3 szklanki podgrzanego bulionu (u mnie z kostki)


Pierś kroimy w dużą kotkę i dokładnie obsypujemy wszystkimi przyprawami, oliwą. Marynujemy minimum 1,5h


Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka. 

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, zalewamy podgrzanym bulionem. Rozsypujemy marchewkę i paprykę. 

Następnie ukladamy mięso, posypujemy cebulą i kukurydzą. 


Całość przykrywamy folią aluminiową, lub przykrywką od naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez godzinę :) 


2 komentarze: