poniedziałek, 6 listopada 2017

Udka duszone w sosie pomidorowym

Warte spróbowania!


SKŁADNIKI
Udka z kurczaka (u mnie dwa)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu

Sos:
1 l bulionu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 duża cebula (drobno posiekana)
1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę)
Łyżka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
1 łyżka serka naturalnego kanapkowego, lub jogurtu greckiego
Sól, pieprz

Udka osuszamy i nacieramy wszystkimi przyprawami i oliwa. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Cebulę i marchewkę chwilę podsmażamy.


Przekładamy do bulionu i gotujemy. Dodajemy koncentrat-doprawiamy.
Udka chwilę smażymy z obu stron.
Przekładamy do bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 min
Po tym czasie udka wyciągamy. Do sosu dodajemy serek/jogurt, gotujemy chwilę.
Sos blendujemy. 

2 komentarze: