Wcześniej pisałam, że wykluczyłam ryż- i tak jest. Jednak nie gotuje tylko dla siebie:) Ryż jest na spodzie naczynia, wiec mogę go o minąć - lub zebrać "ociupinkę" :D
Ostatnio zrobiłam zdjęcie tej pysznosci z pieca, wiec zaraz Wam pokażę :)
Składniki :
1 łyżka papryki slodkiej
2 łyżeczki kminu rzymskiego ( nie mylic z kminkami, ani kuminami)
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 łyżeczki soli
1 lyzeczka chilli cayen ( ja nie dodaje, bo wcina to też moj niespełna dwuletni syn:))
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka ( albo dwie czerwone jak wolicie:)).
Pół cukinii
2 łyżeczki oliwy z oliwek
200 gram suchego ryżu
1 podwojna pierś z kurczaka
3 szklanki bulionu
Na poczatku w małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy.
Do innej miski wrzucam pokrojana w paski paprykę, cebulę w piórka, Cukinię w plastry, pierś także w paseczki grubosci ok. 3cm
Dodajemy oliwe z oliwek i przyprawy-dokladnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, zalewamy bulionem, warzywa z piersią rozkładamy po calosci przykrywamy folią aluminiową, lub pokrywką od naczynia żaroodpornego :) wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na około godzinę. Jeśli ryż wyda się Wam zbyt twardy to podpieczcie całość jeszcze kilka minut:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz