Kotleciki z czerwonej soczewicy
Składniki :
1 szklanka czerwonej skoczewicy
Pół szklanki płatków owsianych ( u mnie oczywiście górskie)
Spora garść natki pietruszki
1 jajko
2 zabki czosnku, lub granulowany
Łyżeczka masła
Sól, pieprz
Soczewicę dobrze płuczemy, gotujemy ją w dwóch szklankach osolonej wody, lub w bulionie. Gotujemy 15-20 min do czasu, aż soczewica wciagnie większość wody-lub całość :) ja dla pewności jeszcze wykladam ją na sitko i dobrze odsączam. Blendujemy, ale nie na całkowicie jednolitą masę, doslownie cztery ruchy blendera:)
Płatki owsiane mielimy, są one w zastepstwie bułki tartej:) Wsypujemy je do soczewicy, odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonej masy dodajemy jajko, masło, pietruszkę, przecisnięty czosnek/ lub wsypujemy granulowany, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś pół godziny.
Z masy formujemy kotleciki.
Z piekarnika wyjdą zdecydowanie zdrowsze:)
Pieczemy je w 180 C przez 20 min.
Podajemy z ulubioną kaszą.
Ja dziś zamiast kaszy zjem spoooorą porcję surówki z kiszonej kapusty:))
W tych kotlecikach najlepsze jest to, że trzy sztuki na pewno nie pójdą nam w boczki:)
Juz nie mogę doczekać sie co będzie jutro na obiadek😊
OdpowiedzUsuń