piątek, 24 lutego 2017

Kurczak tikka masala

Pyszne,  bardzo aromatyczne danie!

Marynata:
2 piersi z kurczaka 
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka imbiru mielonego 
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka slodkiej mielonej papryki 
1 łyżeczka garam masala

Sos:
1 puszka pomidorów 
4 łyżki jogurtu greckiego 
1 spora cebula pokrojona w kostkę 
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami, dodajemy oliwe i marynujemy minimum 2h

Cebulę, paprykę i przyprawy smażymy doslownie 3 minuty, dodajemy pomidory i jogurt. Gotujemy kolo 10 min, nastepnie blendujemy całość na dość gładki sos. 


Zamarynowane piersi podsmażamy doslownie kilka minut, przekladamy do sosu i calosc gotujemy 10 min. 
I gotowe! 
U mnie dziś podane z ryżem naturalnym (50g)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz