czwartek, 2 lutego 2017

Pulpety w sosie koperkowym

Bardzo delikatne danie,  jeśli  ktoś  uzna że  "szpitalne"  to polecam wrzucic garść  pieprzu dla wyostrzenia:D


SKŁADNIKI:
400g mięsa  mielonego z indyka
1 jajko
1 cebula
6 łyżek  płatków  owsianych ( można  użyć  więcej,  zależy  od konsystencji)
1 szklanka jogurtu greckiego
3 łyżeczki  siekanego koperku ( łyżeczka  do mięsa,  i dwie do sosu- można  dać  wiecej:))
1 łyżka  siekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Sól, pieprz, czosnek granulowany, można  też  wsypac mieszanke do mielonego,  jak kto woli:)
Pół kostki bulionowej

Cebulę  drobno siekamy ( ja użyłam  do tego robota),  płatki  owsiane mielimy ( jeśli  używamy  płatków blyskawicznych nie trzeba tego robić)

Mięso,  cebulę, płatki mieszamy,  przyprawiamy solą,  pieprzem,  czosnkiem i łyżeczką  koperku. Jeżeli  masa nadal nie nadaje sie do formowania można  dodac łyżkę  bulki tartej.

W garnku gotujemy wodę  z kostką  bulionową,  ilość  potrzebna do przykrycia pulpetów.

Z mięsa  formujemy kulki i wrzucamy do bulionu,  dusimy pod przykryciem.  Po 15 minutach wyciagamy pulpety,  jogurt mieszamy z koperkiem i pieprzem,  dolewamy goracego bulionu by jogurt się  nie zważył, dalej wlewamy jogurt do garnka.
Pulpety wkladamy do sosu i dusimy jeszcze chwile.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz