czwartek, 28 września 2017

Pierś pieczona w marynacie ziołowej

Kolejny pomysł na piersi :) aromatyczna, soczysta i pyszna!

SKŁADNIKI
Podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 /4 łyżeczki soli
1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki curry
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki sosu sojowego

Wykonanie jest banalnie proste :)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół.
Odstawiamy do lodowki na 2h a najlepiej jeszcze dłużej :)

Piersi wkładamy do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy przez 30min:)

2 komentarze:

  1. ta marynata także świetnie się sprawdzi na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu do smażenia :) Tylko właśnie wystarczy przekroić pojedynczy filet wzdłóż na pół by był trochę cieńszy :)

    OdpowiedzUsuń