Kasza bulgur pomimo ( jak dla mnie) nijakiego smaku plusuje niską kalorycznoacią.
Sam smak dodadzą jej dodatki, a jako "wypełniacz" obiadowy aprawdza się świetnie :)
Skladniki:
400g mięsa mielonego z indyka
Puszka pomidorów, lub 4 świeże
Puszka czerwonej fasoli, zamiast niej może byc 1 czerwona papryka
1 duża cebula
1 średnia marchewka
2 zabki czosnku, lub granulowany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie)
Bazylia suszona ( spora ilość)
Papryka słodka suszona
Pieprz cayenne (dla tych co lubią ostre potrawy)
Sól
Kasza bulgur. Można ją zastąpić kaszą jaglaną, kuskusem- na pewno nie makaronem! Chyba, że podajemy obiad mężowi :)
Mięso wrzucamy do garnka, cebulę siekamy bardzo drobno - lub wrzucamy do blendera razem z pomidorami i czosnkiem.
Dorzucamy do mięsa i zaczynamy dusić.
Marchewkę scieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli dodajemy paprykę to ją także kroimi drobno i wrzucamy do reszty. Z fasolą chwile czekamy:)
Doprawiamy bazylią, pieprzem, solą. Dodajemy koncentrat i jogurt. Dalej gotujemy.
I tyle! Danie jest pyszne, banalnie proste, bardzo syte i niskokaloryczne, co dla mnie jest najwazniejsze! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz