Bardzo delikatne danie, jeśli ktoś uzna że "szpitalne" to polecam wrzucic garść pieprzu dla wyostrzenia:D
SKŁADNIKI:
400g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 cebula
6 łyżek płatków owsianych ( można użyć więcej, zależy od konsystencji)
1 szklanka jogurtu greckiego
3 łyżeczki siekanego koperku ( łyżeczka do mięsa, i dwie do sosu- można dać wiecej:))
1 łyżka siekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Sól, pieprz, czosnek granulowany, można też wsypac mieszanke do mielonego, jak kto woli:)
Pół kostki bulionowej
Cebulę drobno siekamy ( ja użyłam do tego robota), płatki owsiane mielimy ( jeśli używamy płatków blyskawicznych nie trzeba tego robić)
Mięso, cebulę, płatki mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i łyżeczką koperku. Jeżeli masa nadal nie nadaje sie do formowania można dodac łyżkę bulki tartej.
W garnku gotujemy wodę z kostką bulionową, ilość potrzebna do przykrycia pulpetów.
Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy do bulionu, dusimy pod przykryciem. Po 15 minutach wyciagamy pulpety, jogurt mieszamy z koperkiem i pieprzem, dolewamy goracego bulionu by jogurt się nie zważył, dalej wlewamy jogurt do garnka.
Pulpety wkladamy do sosu i dusimy jeszcze chwile.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz